SOEST

De woningen aan de Smitsweg in Soest worden de komende tijd vernieuwd, zodat bewoners van de 299 woningen nog dertig jaar prettig en comfortabel kunnen blijven wonen. Er worden veel duurzame maatregelen genomen: de gevels worden geïsoleerd en overal komt dubbelglas. Ook komen er twee liften bij. Het motto van de vernieuwing is dan ook: Smitsweg in de Lift!
De werkzaamheden worden in opdracht van woningbouwcorporatie Portaal uitgevoerd door HEMERA. Het ontwerp is van Rudy Uytenhaak Architecten en het team wordt bijgestaan met advies over duurzaamheid van DPA Cauberg Huygen. KCP (kleinschalige culturele producties) gebruikt de periode van de renovatie om in contact te komen met bewoners van de Smitsweg en hen ook meer in contact te brengen met elkaar.

Op facebook.comdoen we uitgebreid verslag van alle activiteiten van Smitsweg in de Lift.

www.facebook.com/smitswegindelift

Op youtube zijn alle filmpjes te zien:
www.youtube.com/user/smitswegindelift

Looptijd: 2014-2015
ACTIVITEITEN
1 feb 18

ELEVATORPITCHES

KCP gebruikt de periode van de renovatie om in contact te komen met bewoners van de Smitsweg en hen ook meer in contact te brengen met elkaar. KCP gebruikte hiervoor de liften in de twee flats. De liften maken elke dag een doorsnede door de flats. Het is de plek waar buren elkaar tegenkomen, waar contact en in interactie gestimuleerd kan worden. Door middel van 'Elevatorpitches' werden bewoners gevraagd zich te presenteren: Wie zijn ze? Hoe wonen ze? Wat vinden ze van de flat en van hun buren? Wat hebben ze te vertellen?
2 feb 18

FLATSCREEN

Sommige Elevatorpitches werden gefilmd. Deze filmpjes waren terug te zien op de Flatscreens die in de lifthal hingen. Zo werd de lift een communicatiekanaal.

Op de Flatscreens waren ook filmpjes te zien over activiteiten in de buurt en nieuws over de renovatie. We volgden de mannen en vrouwen die het werk uitvoeren. We gingen op zoek naar bewoners die graag iets wilden delen met hun buren. Dat kon een mooi verhaal zijn, maar ook een dienst (een knipbeurt?), of een product (een tweedehands wasmachine?).
2 feb 18

TOOLBOX

Uit de deel-gedachte die in de Elevatorpitches en de Flatscreen al naar voren kwam is de Toolbox ontstaan: een garagebox onderin de flat waar bewoners tijdens de renovatie klein gereedschap konden lenen. Zo kunnen bewoners hun woning na de renovatie zelf nog net een stukje mooier maken, ook als ze niet al het gereedschap zelf in huis hebben. De Toolbox helpt hen aan het juiste gereedschap, maar brengt ook bewoners met elkaar in contact zodat ze kleine klusjes met elkaar kunnen ruilen.