KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

SCoop staat voor samen coöperatief, een consortium bestaande uit aannemer Hemubo, Rudy Uytenhaak Architecten, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs en de Stichting Kleinschalige Culturele Producties (KCP). SCoop heeft na het winnen van een prijsvraag van QuaWonen de opdracht gekregen om 240 woningen in de Doornen- en Vogelbuurt in Krimpen aan den IJssel duurzaam te renoveren.
Onderdeel van het plan van SCoop was om niet alleen de duurzaamheid van de woningen te verbeteren, maar ook de sociale duurzaamheid te versterken. KCP heeft in dit kader het Bouwdepot ontwikkeld en de overgang naar het Burenerf begeleid.
ACTIVITEITEN
2 feb 18

BOUWDEPOT

Onderdeel van het plan van SCoop was om niet alleen de duurzaamheid van de woningen te verbeteren, maar ook de sociale duurzaamheid te versterken. Zo werd er een Bouwdepot gestart. Op een braakliggend stuk land tussen de te renoveren woningen werden alle bouwmaterialen die uit de gerenoveerde woningen kwamen verzameld. Van deze materialen maakten bewoners, doe-het-zelf-ers, scholieren 'nieuwe' meubels, zoals bloembakken of tuinbankjes.

Vanaf de start van de bouw werden in het bouwdepot workshops georganiseerd onder deskundige begeleiding van bouwers, ontwerpers en architecten van het maakcollectief 'De Bende'™.

Facebook:
www.facebook.com/scoop.krimpen

Looptijd: 2011-2015
2 feb 18

BURENERF

Rondom het Bouwdepot ontstond een actieve groep bewoners en andere betrokkenen die de locatie van het Bouwdepot ook na de renovatie graag als ontmoetingsplaats wilde houden. Deze groep starte het Burenerf, een groene plek middenin de vernieuwde wijk. De basisschool heeft er schooltuintjes, er is een jeu des boules baan, er zijn bankjes om te genieten van al het moois wat er groeit en bloeit en cliënten van Pameijer helpen mee in het onderhoud. KCP hielp bij het opzetten van het Burenerf en begeleide de groep het eerste jaar, waarna de betrokkenen het zelf overnamen.

Facebook:
www.facebook.com/burenerf.krimpen

Looptijd: 2015 - 2017